dr-ades.com

Yapay Zeka Ve Doğal Dil İşleme Y.Lisans

Yapay Zeka ve Doğal Dil İşleme Yüksek Lisans Programı Hakkında

Yapay Zeka ve Doğal Dil İşleme Yüksek Lisans programı, lisansüstü öğrencilerine yapay zeka ve doğal dil işleme ile ilgili konularda temel ve ileri düzeyde bilgi sağlamayı amaçlamaktadır.

Doğal Dil İşleme

Doğal dil işleme, bilgisayarların insanlarla konuşulan dilleri kullanarak iletişim kurmasına olanak tanıyan sistemlerin geliştirilmesine odaklanır. Doğal dil oluşturma sistemleri, bilgisayar veri tabanlarındaki bilgileri insan tarafından okunabilen veya duyulabilen dile (veya tam tersi) dönüştürür. Bu sistemler aynı zamanda çeviri, anlambilimi anlama, metinleri özetleme ve diyalog yürütme gibi karmaşık görevlerin tamamlanmasına da olanak tanır. Doğal dil işleme algoritmalarının uygulamalarının listesi şunları içerir: etkileşimli sesli yanıt, otomatik çevirmenler, dijital kişisel asistanlar (Siri, Cortana, Alexa gibi); etkileşimli sohbet robotları ve akıllı kelime işlemciler.

Hedefler

Yapay zeka ve doğal dil işleme alanını destekleyen bilimsel ve teknolojik ilkeleri entegre edinme.

Yapay zeka ve NLP çözümlerini pratik sorunlara eleştirel bir şekilde değerlendirerek araştırma sürecini uygulamak.

Yapay zeka ve doğal dil işleme çözümlerini tanımlamak, tasarlamak ve geliştirmek için profesyonel araçları ve modern teknolojileri kullanmak.

Teknik bilgileri hem açıklayıcı hem de yazılı olarak yüksek verimlilikle iletmek.

Yapay zeka ve doğal dil işleme alanındaki son gelişmeleri ve araştırma konularını gözden geçirme ve eleştirel olarak değerlendirme.

Yapay zeka ve doğal dil işleme alanını yöneten yasal ve etik ilkeleri tanımlama ve uygulama.

Öğrencilere yapay zeka ve doğal dil işlemenin mevcut yetenekleri ve sınırlamaları hakkında bilgi vermek.

Öğrencilerin yapay zeka, doğal dil işleme, veri bilimi ve diğer teknolojik alanlar arasındaki ilişkiyi anlamalarını geliştirmek.

Yapay zeka ve doğal dil işlemedeki temel uygulamalar ve ilkeler konusunda yeterlilik göstermek.

Öğrencilere yapay zeka ve doğal dil işlemenin geliştirilmesinde liderlik rolü üstlenebilecek bilgi ve becerileri sağlamak.

Öğrencilere farklı organizasyonlarda yapay zeka ve doğal dil işlemenin rolüne ilişkin bir anlayış sağlamak.

Yapay zeka ve doğal dil işlemede öğrencilerin eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini kullanma yeteneğini ve potansiyelini güçlendirmek.

İlk Aşama 

Öğrenci aşağıdaki şekilde dağıtılan sekiz ders alır:
√ Altı zorunlu ders.
√Fakültenin yüksek lisans öğrencilerine yönelik açtığı derslerden iki seçmeli ders.

Çalışma her derste araştırma seminerleri aracılığıyla yürütülmekte olup, araştırma semineri çoklu referanslara dayanmakta olup bilimsel araştırma metodolojisi ve standartlarına uygundur.

Sekiz dersin her birinin öğrenimi en az dört hafta boyunca dört kredi saat sürer ve her öğrencinin yeteneğine göre bu süre daha fazla olabilir, ardından öğrencinin bitirdiği dersle ilgili yeterlilik ve bilgi sınavı yapılır.

Öğrenci, ilk yılda aldığı dersleri ikinci yılı geçmeyecek şekilde uzatma hakkına sahiptir.

Genel program içerisinde bir uzmanlık alanı seçildiği takdirde, seçilen uzmanlığa yönelik derslerden seçmeli dersler alınması gerekecektir.

İkinci Aşama 

● Öğrenciye, lisans düzeyinde öğrenim gördüğü dersler arasından fakültenin seçeceği bir sanal ders atanır. Bu, öğrenciye yönelik on kredi saatlik pratik bir eğitimdir. Öğrenci bu dersi on iki ila on dört kısaltılmış derse bölmelidir. Öğrenci her dersi, konusunun Word formatında yazılı özeti şeklinde ve Power Point programını kullanarak öğrencinin kendi sesiyle video kaydı eşliğinde sunar. Süresi on dakikadan az, yirmi dakikadan fazla değildir.

Üçüncü Aşama 

Uygulamalı Bilimler alanında yüksek lisans derecesi için tez konusuna kaydolmak için gerekenler.

Öğrencinin öngörülen akademik derslerden en az %70 notla geçmesi gerekir.

Öğrencinin, iki dilden birinde veya aşağıdakilerden birinde ilk üniversite diplomasını almış olanlar hariç olmak üzere, en az 450 veya eşdeğeri puana sahip bir TOEFL sertifikası alması veya Fransızca dilinde buna karşılık gelen bir sertifika alması iki dil.

Öğrenci, alt uzmanlık alanlarından birinde önerilen bir konuyla ilgili yüksek lisans tezinin kaydedilmesi için üniversite yönetimine talepte bulunur.

Konu başlığının ilk onayının alınması durumunda Fakülte Kurulu, öğrenciye yol gösterecek ve planın hazırlanmasında onu takip edecek bir danışman belirler.

Araştırma planı, konunun önemini ve önceki çalışmaların eleştirel bir sunumunu ve araştırma probleminin belirlenmesini, ardından çalışmanın metodolojisinin ve ana hipotezlerinin veya cevaplamak istediğiniz soruların tanımlanmasını ve araştırma probleminin tanımlanmasını içerir.

Çalışmanın bölümü ve kaynakları.

Öğrenci önerdiği planı bilimsel bir seminerde sunar. Planda bir konu ve metodoloji tartışılmaktadır.

Öğrenci, kendisinden değişiklik yapılması istenirse seminerdeki hocaların notlarına göre planında değişiklik yapar.

Plan, seminer sonrasında Fakülte Kurulu'na sunularak konunun tesciline ilişkin karar alınır.

Onaylanması durumunda Fakülte Kurulunun kararı, kaydın onaylanması için Üniversite Kuruluna sunulur ve kayıt tarihi, Üniversite Kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren hesaplanır.

Jüri tartışması ve derece verilmesi

Yüksek lisans tezi hazırlama süresi, Üniversite Yönetim Kurulu'nun konuyu tesciline onayladığı tarihten itibaren dokuz ay, en fazla iki yıl olup, danışmanın önerisi üzerine istisnai üçüncü bir yıl için uzatılabilir.

Denetim otoritesi, nelerin başarıldığını ve kalan dönemde nelerin gerekli olduğunu içeren altı aylık bir rapor sunar.

Öğrencinin tezini tamamlaması ve danışmanın incelemesinin ardından danışmanı, öğrencinin 140 derecelik tez hazırlama sürecindeki performansının değerlendirilmesini içeren ve tam bir değerlendirme raporu içeren, tartışmaya açık olduğunu belirten bir raporu üniversite yönetimine sunar.

Öğrencinin tartışmaya girmesi için jüri heyetinin fakülte tarafından onaylandığı tarihten itibaren en az on beş gün geçmiş olması gerekmektedir.

Tezi tartışmak üzere oluşturulan jüri komitesi altı aydır ve danışman raporu ve Fakülte Kurulu onayı ile aynı süre kadar yenilenebilir.

Tezi tartışmak üzere oluşturulan komitenin geçerlilik süresi altı aydır. Danışmanın raporu ve Fakülte Kurulunun onayı ile aynı süre kadar yenilenebilir.

Jüri üyelerinin her biri, tezin geçerliliği konusunda tartışılmak üzere ayrıntılı bir bilimsel rapor yazar ve tezi 100 derece üzerinden değerlendirir ve üç derecenin ortalaması alınır.

Öğrenci, bireysel raporlarda danışmanın performansına ilişkin değerlendirmesinin ve jüri üyelerinin teze ilişkin değerlendirmesinin en az %70'ini almadıkça tartışılamaz.

Tez tartışmasını 100 üzerinden değerlendiren jürinin tüm üyelerinin imzaladığı tez sonrası grup raporunu sunar.

Tez, jüri tarafından ortaklaşa tartışıldıktan sonra uygun görülen notlardan biri ile onaylanır.

Genel Bölüm için Temel Kurslar

Bilimsel Araştırma Metodolojisi

Programlamada İleri Uygulamalı Çalışmalar

Gelişmiş Yapay Zeka

Gelişmiş Uygulamalı Dil İşleme

Makine öğrenme

Veri Biliminin Temelleri

Genel Alan Seçmeli Dersleri

Geliştirme Bilgisayarı

Bilgisayarlı Görü ve Görüntü İşleme

Madencilik Verileri

Hesaplamalı Mühendislik

Yönlendirilmiş Çalışmalar

Hesaplamalı Robotlar

Derin Öğrenme Ağı Uygulamaları

Bilgisayarla Uygulamalı İnsan Etkileşimi

Büyük Veri ve Veri Analizi