dr-ades.com

Siyaset Sosyolojisi Yüksek Lisans

Siyaset Sosyolojisi Yüksek Lisans Programı

Program, siyasal yapıların ve sistemlerin nasıl çalıştığını, siyasal davranış ve katılımın nasıl şekillendiğini, siyasal kurumların nasıl yönetildiğini ve siyasal karar alma süreçlerinin nasıl yürütüldüğünü öğrenmeyi hedefler. Bu program ayrıca, siyasal kültür, siyasal iktidar, sosyal hareketler, sosyal adalet ve diğer benzer konuları da ele alır.

Bu programın amacı, sosyoloji ve siyaset bilimlerine hakim olarak, toplumların siyasal yapılarını ve davranışlarını anlamaya yardımcı olmaktır. Program, siyaset sosyolojisi konusunda derinlemesine bilgi edinmeyi amaçlar ve öğrencilerine sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerin siyasal davranış üzerindeki etkilerini anlamaya yardımcı olur. Bu program, siyaset bilimlerine ve sosyolojiye ilgi duyan öğrencilere uygun bir seçenektir.

Siyaset sosyolojisi tıpkı iktisat sosyolojisi, kent sosyolojisi, din sosyolojisi, aile sosyolojisi gibi genel sosyolojinin bir alt dalıdır. Siyaset sosyolojisinin kendine özgü inceleme alanı, toplumdaki siyasal süreçler ve olgulardır. Aynı alanı inceleyen siyaset biliminden farklı olarak siyaset sosyolojisi, siyaset olgusunu diğer toplumsal olgu ve kurumlardan tecrit ederek ele almaz; öncelikli amacı siyaset ile toplum arasındaki ilişkileri incelemektir. 

Bu anlamda siyaset sosyolojisi, siyaseti bir toplumsal olgu olarak, toplumda var olan diğer olgular ve kurumların ışığında ve onlarla bağlantılarını tespit ederek inceleyen oldukça geniş kapsamlı bir sosyal bilimsel yaklaşımı ifade eder. Dolayısıyla bir toplum tarafından siyasi olarak kabul edilen veya öyle nitelendirilen her olgu, toplum merkezli bir yaklaşımı benimseyen siyaset sosyolojisinin inceleme alanına girer. Siyaset sosyoloğunun amacı işte bu etkileşim süreçlerini incelemek, belirli bir toplumda meydana gelen siyasal olayların toplumsal temellerini araştırmak, hangi toplumsal olgunun siyaset tarafından şekillendiğini, hangi siyasal olayın toplumsal yapının bir yansıması olduğunu tespit etmektir. Kısacası, siyaset sosyolojisinin inceleme konusu siyasetin toplumsal koşullarıdır.

Siyaset Sosyolojisi Yüksek Lisans Programı’nın bir diğer özelliği, disiplinler arası çalışmalara açık olması ve bu doğrultuda farklı disiplinlerden, alanlarında uzman öğretim üyelerini bir araya getirmesidir. Siyaset Sosyolojisi Yüksek Lisans Programı, başta sosyoloji olmak üzere siyaset bilimi, tarih, felsefe ve iktisat gibi farklı disiplinlerden uzmanların bir araya geldiği, ortak çalışmalar yürüttüğü bir platformdur. Kuşatıcılığının yanı sıra farklı disiplinlerle ilişkiye de açık olan sosyoloji, disiplinler arası bu girişimin ortak zeminini teşkil etmektedir.