dr-ades.com

Fitoterapi Master Sertifika

Fitoterapi bitkilerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini kullanarak hastalıkları önleme ve tedavi etme sanatıdır. Fitoterapi terimi Yunanca Phyto (bitki) ve Therapeia (terapi/tedavi) kelimelerinden gelmektedir. Fitoterapi binlerce yıllık geleneksel bilgilerle modern tıp arasında bir köprü oluşturur. İnsanlar tarih boyunca bitkileri sağlık sorunlarıyla başa çıkmak için kullanmış ve hala kullanmaya devam etmektedir. Bitkisel tedavi yöntemleri bitki kökleri, yaprakları, çiçekleri, tohumları ve diğer kısımlarını içerir. Bu bitkisel bileşenler tentür, çay, merhem, bitkisel yağlar haline getirilir veya doğrudan tüketilir.

Tıbbi bitkiler modern ilaç endüstrisinde çok önemli rol oynamaktadır. Birçok modern ilaç bitkisel kaynaklı bileşenlerden elde edilen etken maddelere dayanır. Fitoterapi sentetik ilaçların aksine doğal bileşenlerden ve canlı hücrelerden oluşan tıbbi bitkilerin kullanımından dolayı modern tıpta kullanılan sentetik bileşenlerden daha az yan etkiye sahiptir ve daha doğal bir iyileşme sürecini teşvik eder.

Fitoterapi insanlık tarihi boyunca kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle son yıllarda kimyasal / sentetik ilaçların yan etkilerinin insan bedeni üzerindeki olumsuz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda tıbbi bitkilere yönelimde artış gözlemlenmektedir. Fitoterapi geleneksel Çin tıbbının en önemli parçalarından biridir. Başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa ülkeleri ve Amerika da tıbbi bitkiler üzerine ciddi araştırma birimleri kurulmuştur. Tıbbi bitkilerin değerinin farkında olan gelişmiş ülkelerde doğaya yönelim artmıştır. Ne yazık ki dünyanın bitki çeşitliliği açısından dünyanın en önemli ve en çok çeşitliliğe sahip ülkelerden biri olmamıza rağmen ülkemizde yeterince araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmamaktadır. Oysa ülkemizde 12000 tür tohumlu bitki ve bunların içinde 3700 tür endemik bitkiye sahip olmamıza rağmen ilaç endüstrisinde dışarı bağımlılığımız söz konusudur. Bu bağımlılıktan kurtulmamız adına ülkemizde mevcut tıbbi bitkilerin ilaç endüstrisinde kullanımı ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmelidir.

Ülkemizde bulunan tıbbi bitkilerin ilaç endüstrisine kazandırılması ile dışa bağımlılıktan kurtulabileceğimiz gibi gıda takviyeleri, kozmetik ürünler, ilaç hammaddeleri ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlanabilir. Bu konuda yeterli bitki çeşitliliğine, teknoloji, bilgi ve potansiyele sahibiz. Bitkisel ürünlerimize sahip çıkmalı, sağlığa olan etkilerini araştırmalı ve ekonomiye kazandırmalıyız.

Fitoterapi; tıbbi ve aromatik bitkilerin çeşitli kısımlarını alg, mantar ve likenleri, zamkları, ekstreleri, uçucu ve sabit yağları, hammadde olarak kullanarak çeşitli formlarda hazırlanan preparatlarla sağlığı korumak, hastalıkları iyileştirmek ve tedaviye yardımcı olmaktır.

Fitoterapi; bilimsel temellere, bu konuda yapılan araştırmalara, klinik çalışmalara dayanmaktadır.

Eğitimin İçeriği:

Fitoterapiye giriş

Fitoterapinin tanımı, tarihçesi ve gelişimi

Fitoterapide kurallar ve uygulamalar

Fitoterapide tanımlar ve terminoloji

Dünyada ve Türkiye’de fitoterapinin yeri

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları mevzuatı

Bitkisel ilaçların kökeni: etnobotanik

Geleneksel tedavide kullanılan tıbbi bitkiler

Tıbbi bitkilerin etken maddeleri

Sağlık sorunları ve bitkisel reçeteler

Bitkisel ilaçların bilimsel olarak tanımlanması

Bitkiler ve bitkisel ürünlerin yan etkileri

Türkiye’nin bitkisel çeşitliliği

Bitkisel kozmetik

Bitkisel kremlerin hazırlanması

Bitkisel drogların hazırlanması

Fitoterapide tıbbi çaylar

Çiçeklerle terapi

Sabit ve uçucu yağ bitkileri

Aroma terapi

Eczanelerde bulunan bitkisel preparatlar

Bitki / bitkisel ilaç / ilaç / tıbbi ürünlerin etkileşimleri

Tıbbi bitkilerin toplanması, kurutulması ve saklanması

Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi