dr-ades.com

Çocuk Gelişimi Yüksek Lisans Programı

Çocuk Gelişimi Yüksek Lisans Programı Nedir?

Çocuk Gelişimi Yüksek Lisans Programı, sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda görev alacak normal gelişim gösteren, özel gereksinimli, akut ve kronik hastalığı olan, korunmaya muhtaç ve gelişimsel risk altındaki 0-18 yaş grubu çocuk ve ergenlerin gelişimlerine yönelik tanı ve değerlendirme yapabilecek uzmanların yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Çocuk Gelişimi Yüksek Lisans Programında Alınan Dersler Nelerdir?  

Çocuk Gelişimi Programı, tezli veya tezsiz olmak üzere, sırasıyla toplam iki veya dört öğretim dönemini kapsamaktadır. Nitelikli Çocuk Gelişimi Uzmanı yetiştirmek için oluşturulan müfredatta da ana baba eğitimi, gelişim kuramları, gözlem teknikleri, çocuk ile iletişim, oyun, erken müdahale gibi Çocuk Gelişimi alanının uzmanlık konularına göre zorunlu ve seçmeli dersler yer almaktadır.

Çocuk Gelişimi Yüksek Lisans Programı Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?

Çocuk Gelişimi Uzmanının temel hedefi, 0-18 yaş grubu normal, özel gereksinimi olan, akut ve kronik hastalığı olan, korunmaya muhtaç ve risk altındaki çocukların gelişimlerini desteklemektir. Çocuk gelişimci, çocukların gelişimini değerlendirmeye yönelik araçlar geliştirir; alanla ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gereksinimleri doğrultusunda danışmanlık yapar; yayın ve araştırma hizmetleri sunar.

Çocuk, aile, eğitimci ve toplumla ilgili projeler geliştirir ve projeleri toplumun her kesimindeki çocuk ve ailelerin yüksek yararına olacak şekilde hayata geçirip yaygınlaştırır. Çocuk Gelişimi Uzmanı, sağlık, sosyal alanlarda ve diğer sektörlerde aşağıda bildirilen görevleri yapmaktadır.

Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan Çocuk Gelişimi Uzmanları, birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimi hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ve bunların uygulanması ve kurum içi ve dışı iş birliği imkânlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludur.

Sosyal alanlarda ise, Çocuk ve Gençlik Merkezlerinde, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, Sevgi Evlerinde, Toplum Merkezlerinde, ve Aile Danışma Merkezlerinde Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilmektedirler. Söz konusu kurumda çalışan çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur.